De Spaanse keuken

mediterraan eten met veel verse producten

Geplaatst in: spanje, gastronomie

Bij ’de Spaanse keuken’ denk je al gauw aan de grote klassiekers als paella, tortilla en tapas. De Spaanse keuken is echter veel rijker dan dat.

Vers, vers, vers

Het belangrijkste kenmerk van de Spaanse keuken is het gebruik van verse, regionale producten. Daarnaast wordt er veelvuldig gebruik gemaakt van vis en zeevruchten. Natuurlijk wordt ook de fles olijfolie royaal gehanteerd. Bij de warme maaltijd serveren de Spanjaarden bijna altijd ook een lekker stuk brood. Hieronder vind je een aantal ’klassiekers’ uit de Spaanse keuken:

Jamón serrano

Jamón serrano, of Serranoham, is een ham die gamaakt wordt van een speciaal gefokt wit varken. De naam ’Jamón serrano’ betekent letterlijk ’ham uit de bergen’. Hij is te vergelijken met de Italiaanse Prosciutto crudo of Parmaham.  De Serranoham wordt meestal geserveerd in dunne plakken of in blokjes.

Gazpacho

Gazpacho is een soep die (ijs)koud gegeten wordt. Meestal bevat de soep tomaten en daarnaast een aantal andere ingrediënten, zoals bv. olijfolie, komkommer, paprika en/of ui. In ’echte’ gazpacho vind je geen vlees en wordt bij de bereiding ook geen bouillon gebruikt.

Paella

Het woord Paella is afgeleid van het Latijnse woord Patella, dat ’pan’ betekent. Een paella is een éénpansgerecht met als hoofdingrediënten rijst, vis en/of schaaldieren, kip en tomaat, aangevuld met bijvoorbeeld bonen, erwtjes of paprika. Het is in Spanje de traditie dat de paella op zondag wordt klaargemaakt, en dan meestal door de man.

Tapas

Tapas zijn kleine hapjes, die als tussendoortje worden gegeten. Je hebt ze in allerlei soorten en maten. Er zijn tapas van kaas, vlees, vis, op basis van tortilla, brood, etc. Je kunt ze in café’s en restaurants krijgen. Bekende tapas zijn: Patatas bravas (aardappels in tomatensaus), Calamares (gefrituurde inktvisringetjes), Chorizo (worst) en Aceitunas (olijven).

Tortilla

Een tortilla is een flinke omelet van ei, olijfolie en aardappels. Er zijn diverse regionale varianten, met eigen toevoegingen, zoals bijvoorbeeld paprika, spinazie, knoflook of tonijn. De tortilla wordt zowel warm als koud gegeten.

Chalet.nu Vakantiehuizen