Beeldschoon Boedapest

een parel aan de donau

Geplaatst in: stedentrip, hongarije

Het sprookjesachtige Boedapest bestaat eigenlijk uit twee steden, Boeda en Pest, die gescheiden worden door de Donau. Het gebied waar Boedapest ligt wordt al sinds de Romeinse tijd bewoond. Rond 900 na Chr. kwam de stad in Hongaarse handen en groeide het onder het Hongaarse en later Habsburgse Rijk uit tot wat het nu is: een Parel aan de Donau.

Vliegveld

Het vliegveld van Boedapest, Budapest Liszt Ferenc International Airport, heette vroeger  Budapest Ferihegy International Airport. Het is de grootste luchthaven van Hongarije en ligt iets meer dan 10km van het centrum van de stad. Het beschikt over een eigen treinstation. Ook rijden er bussen tussen Boedapest en de luchthaven.

Openbaar vervoer

Boedapest heeft een zeer uitgebreid (en goedkoop!) OV-netwerk, met onder andere trein-, tram-, bus-, trolleybus- en metro-verbindingen.

Bruggen

Boedapest telt maar liefst elf bruggen over de Donau, waarvan de Kettingbrug de oudste en bekendste is.

Bijzondere gebouwen

Op de burchtheuvel staat de Burcht van Boeda, het oude paleis van de Hongaarse koningen. Aan de Donau vind je het prachtige Parlementsgebouw (Országház). Aan de andere kant van de Donau ligt het Vissersbastion, dat een prachtig uitzicht biedt over de stad en de Donau. Het Gresham-paleis en Hotel Gellért zijn prachtige voorbeelden van Jugendstil-architectuur.

Winkelen

Váci utca is de belangrijkste winkelstraat van de stad.

Chalet.nu Vakantiehuizen